Domáce majonézy

Majonéza

Na prípravu šalátov často používame majonézu, ktorú najľahšie pripraví­me takto: Dve surové žĺtka z čerstvých vajec šľaháme alebo trieme v porcelánovej miske, pričom po kvapkách pridávame stolový olej tak, aby sme ho stačili vmiešať a aby žítková masa zostávala stále tuhá a držala pokope. Keď sme už trochu oleja takto spojili so žítkami a tie ostávajú stále tuhé, začneme olej prilievať vo väčšom množstve, ale len toľko, koľko stačíme pri neustálom miešaní vmiešať. Ak vidíme, že majonéza nápadne redne alebo sa krupicovito zráža, prestaneme prilievať olej a rýchlo sa usilujeme vymiešať na hladkú a lesklú masu primeranej tuhosti a až potom začneme normálne prilievať olej. Ak nám však tuhne na prihustú masu, takže sa olej zle vmiešava, nalejeme do majonézy trochu octu, rozmiešame a majonéza povolí. Keď sme vmiešali určené množstvo oleja (1/2 1 na 2 žítky), upravíme majonézu soľou a octom. Môžeme tak urobiť aj horčicou alebo šťavou vytlačenou z cibule alebo citróna. Takto upravenú majonézu môžeme hneď použiť.

Ak majonézu hneď spotrebujeme, môžeme dať menej žítkov, naopak, ak má vydržať dlhšie, použijeme viac žítkov. V lete však majonézu do zásoby nerobíme; to platí aj o šalátoch. Majonézu neuchovávame ani vo veľkej zime ani vo veľkom teple. Rovnako ani olej. Ak sú žítky alebo olej priteplé alebo vychladené, majonéza sa väčšinou nepodarí. Príčinou neúspechu môžu byť aj zlé žítky alebo rýchle prilievanie oleja.

Napravenie zrazenej majonézy. Stáva sa, že aj pri najväčšej opatrnosti sa majonéza zrazí a nedá sa vymiešať. Potom zoberieme 2-3 nové žítky a v inej nádobe ich začneme opatrne miešať a vkvapkávať olej. Keď sme spotrebovali už asi polovicu oleja a majonéza je tuhá, začneme po častiach vmiešavať zrazenú majonézu súčasne s množstvom oleja, ktoré zodpovedá počtu žítkov.

Tento recept pochádza z knihy "Zakáľačkové špeciality"


Lacná majonéza

Do 1/2 1 rozohriateho stolového oleja dáme 2 lyžice hladkej múky a necháme ju chvílu opražiť. Po chvíli, keď olej trochu vychladol, prilievame pri nepretržitom miešaní vodu a ocot, až dosiahneme bielu polotuhú hmotu, ktorú posolíme. Necháme úplne vychladnúť a studené zmiešame pomaly asi s 2/3 žítkovej majonézy a ochutíme ostrejšie octom, solou a mletým korením.

Tento recept pochádza z knihy "Zakáľačkové špeciality"

Viac informácií sa dozviete z kníh, ktoré máme v ponuke.