Guláše

Bravčový guláš

Bravčové mäso, z menšej časti i mastné, pokrájame na väčšie kocky rovnakej velkosti a zbavíme chrupiek a hrubých koží. Treba dbať na to, aby na kocke nebolo viac tuku ako chudého mäsa. V masti sa do žlta upraží cibuľa pokrájaná nadrobno, hneď nato sa dá mäso a dobre sa mieša. Medzitým sa posolí, opaprikuje a upraví korením a rascou. Podla potreby sa prileje silný vývar z kostí. Len čo je mäso opražené, hoci je vnútri ešte surové, hneď sa vyberie, ale šťava sa ešte nechá variť a podla chuti sa upraví. Plní sa do ľubovoľných plechoviek a dolieva gulášovou šťavou. V plechovke nech nie je viac mastného ako chudého mäsa. Dobre uzavreté sterilizujeme.

Na 10 kg mäsa sa použije; 600 g masti, 900 g cibule, 40 g mletej červenej papriky, 15 g mletej rasce, 10 g mletého korenia, soľ podla potreby.

Sterilizácia; pri 115 °C plechovky po 250 g 30-35 minút, plechovky po 500 g 40—45 minút

Tento recept pochádza z knihy "Zakáľačkové špeciality"

Telací guláš na paprike

Teľacie mäso bez kostí, chrupiek a šliach pokrájame na kocky ako pri hovädzom guláši. Vopred si pripravíme silný vývar z kostí. Rozpustíme údenú slaninu a loj, v tom necháme do žlta opražiť cibuľu a vložíme mäso. Miešame, hneď vsypeme mletú papriku a po chvíli prilievame vriaci vývar a podľa chuti posolíme. Keď je mäso opražené, vyberieme ho, potrebné množstvo šťavy ešte necháme povariť, pričom pridáme podľa chuti rajčiakového pretlaku a prime­rane dosolíme. Hneď plníme plechovky mäsom, zalievame šťavou a uza­vrieme.

Na zlepšenie chuti môžeme namiesto loja použiť čerstvé maslo a do šťavy pridať kyslú smotanu a trochu hladkej múky.

Na 10 kg dáme; 300 g údenej slaniny, 200 g loja alebo masla, 700 g cibule, 25 g mletej červenej papriky, soľ, rajčiakový pretlak podľa chuti, smotana a maslo.

Sterilizácia; pri 115 °C plechovka po 250 g 30—35 minút, plechovka po 500 g 40—45 minút.

Tento recept pochádza z knihy "Zakáľačkové špeciality"

Segedínsky guláš

Na masti necháme zružovieť cibuľu pokrájanú nadrobno a na ňu vložíme hovädzie mäso pokrájané na kocky. Zasypeme mletou paprikou a trochou soli, necháme dusiť, pričom často miešame. Keď mäso prestane byť vnútri krvavé, dáme k nemu rovnaké množstvo prerasteného bravčového mäsa, poprášíme trochou múky a po chvíli podľa potreby prilievame vývar z kostí. Keď je mäso trochu udusené, vyberieme ho a šťavu ochutíme soľou a mletým korením a necháme povariť. Môžeme priliať aj kyslú smotanu. Potom plníme plechovky mäsom, stlačíme a vložíme trochu mierne kyslej a napoly uvarenej kapusty, primerane slanej. Nakoniec zalejeme šťavou a obsah rukoviatkou lyžice trochu podvihneme, aby šťava prenikla až na dno, a dobre uzavrieme.

Na 10 kg dáme; 700 g masti, 600 g cibule, 30 g mletej sladkej červenej papriky, 10 g mletého korenia, podľa potreby soľ.

Sterilizáciá; pri 118 °C plechovka po 250 g 30 minút, plechovka po 500 g 40 minút.

Tento recept pochádza z knihy "Zakáľačkové špeciality"

Viac informácií sa dozviete z kníh, ktoré máme v ponuke.