Slanina a domáca zabíjačka

Solená biela slanina

Slaninu po rozpolení prasaťa ešte za tepla oddelíme od mäsa, aby sa nezdusila a po vychladnutí ju nasolíme. Kusy ukladáme na seba.

Lahôdková slanina

Z opaľovanej mastnej slaniny od chrbta odrežeme pásy hrubé 3 x 5 cm a dlhé asi 30 cm. Solíme ich len čistou soľou. Nasolené pásy poukladáme na seba. Týždeň ich navzájom prekladáme. Môžeme aj dosoliť. Potom pásiky umyjeme v teplej vode, potrieme sladkou paprikou a údime. Pred údením môžete slaninu prikoreniť voňavým korením (podľa chuti), prípadne aj vanilkou. Každý pásik vyúdenej slaninky teda môže mať svoju špeciálnu, charakteristický vôňu.

Viac informácií sa dozviete z kníh, ktoré máme v ponuke.