Sterilizácia v plechovkách
Plechovky sa musia pred použitím umývať. Stačí ich vyumývať 3 % roztokom sódy (30 g sódy na 1 I vody) a vydrhnúť kefou. Umyjú sa aj vrchnáky, no pozorne, aby sa nestrhla gumička. Všetko sa potom riadne opláchne, najlepšie pod tečúcou vodou. Plechovky sa poukladajú hore dnom, najlepšie na čistý stôl prikrytý čistou utierkou, aby odkvapkali a uschli. Vrchnáky sa nechajú takisto uschnúť alebo sa môžu utrieť, no vždy len čistou plátennou utierkou.
Pri sterilizácii surového mäsa sa plechovky plnia až po okraj, pri sterilizácii pripraveného mäsa 1 cm pod okraj a povrch sa doleje šťavou. Konzerva sa prikryje vekom a vloží sa do uzatváracieho strojčeka na konzervy. Rovnomerným otáčaním sa okraj vrchnáka zahne a plechovka sa vzduchotesne uzavrie. Ak pri uzatváraní vystrekne z plechovky šťava, netreba sa ničoho obávať, je to znak, že konzerva je riadne naplnená.
Uzavreté plechovky sa dajú do hrnca, alebo kotla s drevenou rohožou, alebo s trochou drevitej vlny, sena atd'., zalejú sa teplou vodou, aby boli úplne zakryté a nechajú sa 1 až 2 hodiny variť,podľa toho, aké mäso sa konzervuje.
Po sterilizácii sa plechovky vyberú, dajú sa do vlažnej vody, ktorá sa pritekaním studenej vody postupne ochladzuje. Keď sú plechovky vo vode, kontroluje sa, či z niektorej neuniká vzduch; taká konzerva sa musí hneď poznačiť a čo najskôr upotrebiť. Keď sú konzervy už tak vychladnuté, že ich možno vziať do ruky, vyberú sa z vody. Ak je na niektorej konzerve vypuklé dno, zatlačí sa dnu. Ešte vlažné konzervy sa utrú a potom sa ľahko natrú olejom, aby nehrdzaveli. Uložia sa v suchej, dobre vetranej a chladnej miestnosti.
Prvé dni sa môžu obracať raz hore, raz dolu dnom, aby sa šťava a tuk rovnomerne rozdelili v celom obsahu, čo má vplyv na lepšiu kvalitu mäsa. Pred upotrebením si treba všimnúť, či nie je niektoré dno alebo vrchnák vypuklý. Konzervy s chybným alebo vypuklým dnom sú nevhodné na konzumovanie. Výnimkou sú konzervy, ktoré boli vyduté, väčšinou z nadmerného naplnenia, hneď po sterilizácii. Po otvorení treba čuchom a zrakom zistiť bezchybnosť obsahu. Konzervované mäso sa ďalej upravuje na príslušný pokrm.
Informácie pochádzajú z knihy "Ako konzervovať" od Jána Silvestra Kaščáka.