Řeznictví a uzenářství

GPR
27,70 EUR bez DPH: 25,18 EUR
Rozsiahla 300 stránková kniha, prvýkrát vydaná v roku 1892 v Koberovej edícii "Kronika práce, osvety a priemyslu", je druhou najstaršou českou tlačenou príručkou technológie mäsa. Áno, celej technológie mäsa - od druhov, plemien a nákupu jatočných zvierat, cez ich ustajnenie pred zabitím k porážke a spracovaniu vedľajších živočíšnych produktov, búrania mäsa, k mäsovýrobe a konzervovanie mäsa a mäsových výrobkov. Všetko symbolicky zakončené staťou o úprave obchodu a výkladu. Komplexné dielo, vrátane pojednania o chemickom zložení tkanív, anatómiou jatočných zvierat a veterinárno-hygienických aspektoch spracovania mäsa. Nezanedbateľnou a úctyhodnou je prvá časť monografie, v ktorej autor na 20 stranách podrobne spracoval históriu mäsiarsko-údenárskeho remesla na území Čiech a Moravy, poťažmo v Prahe. Pravým pokladom je ale viac ako 260 receptúr mäsiarskych a údenárskych mäsových výrobkov, uvedených v knihe . Autor rozlišuje, ako bolo vtedy zvykom, mäsové výrobky vyrábané mäsiarom, tzn. výrobky tepelne neupravené - tak sa predávali klobásy, varené jaternice, jelítka, lisované bachory čiže tlačenky, rôsoly, salámy a záviny a pečené, tj. paštéty a mäsové syry. K plneným výrobkom potom radí všetok tovar údený, či už údené mäsá a slaniny, šunky, salámy a uzenky, pochúťkové údeniny, salámy alebo údené varené mäsové výrobky. Všetky výrobky nájdete v abecednom aj mennom registri.
Hmotnosť
0,3